Desinteresse politiek voor kadernota

Bij een begrotingsbehandeling en een kadernota horen algemene beschouwingen. Alle partijen moeten kunnen zeggen wat ze van het totaalplaatje vinden en met elkaar en de wethouders in debat over de koers van de gemeente.

In Geldrop-Mierlo hebben we het proces sinds de begrotingsbehandeling in 2020 veranderd. Er zou te weinig debat zijn, dus daar moest een oplossing voor komen. Het resultaat was dat we 1 op 1 met elkaar in debat zouden gaan over een stelling die door een partij ingediend werd.

Een groot deel van de raad was erg blij met deze nieuwe werkwijze en er werd dus meteen aangegeven dat we ook bij de kadernota en de volgende begrotingsbehandeling hiermee door zouden gaan.

De kadernota is deze week gepresenteerd en op donderdag 10 juni zou de agendacommissie de stellingen bekijken en de agenda voor de commissies van komende week vaststellen. Alleen GroenLinks, D66 en SAMEN hebben stellingen ingebracht. Drie partijen die van mening zijn dat we als raad met elkaar in gesprek moeten over hoe het ervoor staat in Geldrop-Mierlo. Maar wat schetste onze verbazing? Vijf partijen voelen geen enkele behoefte om met andere partijen in gesprek te gaan. We zitten 9 maanden voor de verkiezingen, gaat het dan zo goed in Geldrop-Mierlo dat er niets te bespreken valt?

Natuurlijk heeft iedere partij voor zichzelf vast goede redenen om niet mee te willen doen. Geen interesse in elkaars standpunten? Zelf geen enkel idee hebben over wat er nog beter zou kunnen? Omdat de debatten digitaal zijn? Omdat we zeker weten dat andere partijen toch niet naar onze inbreng willen luisteren? 

In onze ogen is het zo dat als je afspreekt dat je deze werkwijze kiest (wat we er ook allemaal van vinden) dat we er dan voor zouden moeten gaan en dat deze manier van stukken bespreken alleen werkt als iedereen een bijdrage levert. Onze inwoners hebben er recht op om te weten waar we als partijen voor staan. Er is nog genoeg te doen in Geldrop-Mierlo en zeker als het gaat over hoe we met elkaar deze gemeente besturen. Juist daarom ook vinden we het uitermate teleurstellend dat niet iedere partij de urgentie voelt om met elkaar in gesprek te gaan.

D66, GroenLinks en SAMEN hebben dan ook besloten dat het geen enkele zin heeft om deze debatten te voeren als de andere fracties duidelijk geen interesse tonen en hebben dan ook besloten om alle stellingen terug te trekken. Helaas dus geen voorbehandeling dit jaar van de kadernota, een enorm belangrijk stuk in aanloop naar de begrotingsbehandeling en voor de toekomst van deze gemeente.

Namens de fracties van D66, GroenLinks en SAMEN

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *