Meer bouwen voor mensen in cruciale beroepen!

In het kader van de begroting van 2023 is SAMEN-raadslid Daan jansen maandag met de VVD in debat gegaan over de stelling: “Liever bouwen voor mensen in cruciale beroepen dan voor hoogopgeleide expats.”. Alle partijen zijn het erover eens dat er in onze gemeente flink wat woningen bij moeten komen de komende jaren. Hoe en wie dat zou moeten doen is een ander verhaal. Dat is ook wel gebleken uit het debat. De coalitie laat het initiatief over aan projectontwikkelaars en ook de VVD wil het vooral aan de markt overlaten. Voor hen is snelheid belangrijker dan kritisch zijn op de te bouwen woningen.

Ook SAMEN wil in rap tempo meer huur- en koopwoningen maar vindt dat een aanzienlijk deel ook betaalbaar moet zijn voor de lagere- en middeninkomens. Naast een ruimer aanbod van sociale huurwoningen dienen er ook meer woningen bij te komen die net ietsje duurder zijn. Het gat tussen de sociale sector en de vrije sector is minimaal €300 per maand. In de praktijk echter vaak een bedrag van €500 of meer. Hierdoor stokt de doorstroming. Eenzelfde voor koopwoningen. Laten we niet alleen woningen bouwen die op de NHG-kostengrens (€405.000 in 2023!) liggen maar ook die daar ruim een ton onder liggen.

Om dit te realiseren moeten we het initiatief meer ons toe trekken en commerciële projectontwikkelaars buiten spel of onder druk zetten. Als gemeente hebben we een zorgplicht naar onze inwoners toe en niet naar deze partijen. Graag zien wij woningcorporaties het voortouw nemen. Ook zien wij mogelijkheden met standaard woningen, tiny houses en tijdenlijke woningen.

Om de coalitie (DGG, DPM en CDA) tot nieuwe inzichten te laten komen gaat niet meevallen maar we blijven ons hiervoor hard maken!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *