Woningmarkt in een impasse: focus op betaalbare woningen noodzakelijk


Woningmarkt in een impasse: focus op betaalbare woningen noodzakelijk

Duizenden geplande nieuwe huizen worden voorlopig niet gebouwd, omdat er te weinig kopers voor zijn. In een jaar tijd zijn er tenminste 4694 te bouwen koopwoningen uit de verkoop gehaald, omdat er geen belangstelling voor is. Vooral de laatste maanden zijn veel projecten geschrapt. Bestaande woningen worden niet goedkoper, omdat projectontwikkelaars er anders te weinig aan verdienen.

Dit lijkt tegenstrijdig met de jarenlange berichtgeving over een tekort aan woningen. Echter, de vraag naar extra woningen blijft onverminderd hoog, vooral in de Brainportregio, waartoe ook onze gemeente behoort. Het zijn voornamelijk projecten met woningen boven de betaalbaarheidsgrens die worden geschrapt, terwijl de vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen ongekend hoog blijft.

Lokale politieke partij SAMEN stelt dat we ons te veel laten leiden door commerciële projectontwikkelaars, terwijl woningcorporaties wel bereid zijn om betaalbare woningen te bouwen, maar vaak buitenspel worden gezet. Moeten we deze situatie accepteren of is het tijd voor de gemeente om zich proactief in te zetten voor het bouwen van woningen waar de markt om vraagt?

Wat zijn uw gedachten over de huidige situatie op de woningmarkt en de rol van de gemeente in het faciliteren van betaalbare woningen? Laat het ons weten!